γράφει ο Δημήτρης Βάσσιος
Στην
αντιπολίτευση περνάνε οι εννιά δήμαρχοι της παραλιακής ζώνης, με
επιστολή στην οποία εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους
στην "Παράκτιο
Αττικό Μέτωπο Α.Ε.", τη στήριξή τους στον μέχρι σήμερα
τρόπο λειτουργίας της εταιρίας και την αντίθεσή τους στο κλείσιμό της,
που συζητείται στη Βουλή.Σε σχέση με τον ξαφνικό πόνο τους για το αν οι παραλίες εντάσσονται "σε σχέδια ιδιωτικοποιήσεων", απαντήσεις έδωσε η Νάντια Βαλαβάνη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Αυτά που εμείς έχουμε να πούμε προς το παρόν και μέχρι να διευκρινιστεί αν η επιστολή κατασκευάστηκε στα υπόγεια των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας ή πίσω από τα κλειστά παντζούρια της εταιρείας, είναι τα εξής:
- Όταν η παραλία του Αγίου Κοσμά περνούσε στο ΤΑΙΠΕΔ κι από εκεί μαζί με το αεροδρόμιο ξεπουλιόταν στον Λάτση, πού αγόραζαν αγρούς οι νυν δήμαρχοι της παραλίας - και ιδιαίτερα ο κ. Κωνσταντάτος;
- Όταν το μεγαλύτερο δημόσιο ακίνητο -το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού- περνούσε στο ΤΑΙΠΕΔ και το Λάτση, πώς ακριβώς υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα του οι νυν δήμαρχοι της παραλιακής ζώνης -και ιδιαίτερα οι κκ Κονδύλης, Κωνσταντάτος και Παπανικολάου;
- Όταν ο πρώην πρωθυπουργός προωθούσε την "ελληνική Ριβιέρα" πόσο απείχε από το "να γίνει η παραλιακή μας ζώνη ο 2ος πόλος τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής" που επικαλούνται οι όψιμοι αγωνιστές του δημόσιου χώρου;
- Όταν -όχι μόνο δεν συμμετείχαν, αλλά και- απαξίωναν οποιαδήποτε κινητοποίηση για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών τι ακριβώς εννοούν με "την ετοιμότητά τους για τα όποια σχέδια ακυρώνουν το δημόσιο κοινωφελή και αναπτυξιακό χαρακτήρα των ακινήτων του Παράκτιου Μετώπου";
- Όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις αποψίλωναν τις υπηρεσίες των δήμων από δημοτική αστυνομία, σχολικούς φύλακες κι από δημοτικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, σε ποιες τρύπες ήταν χωμένοι οι δήμαρχοι που τώρα τους έπιασε ο πόνος για τους "εργαζομένους της εταιρείας που πλέον δοκιμάζονται";
Και βέβαια είναι λογικό και αναμενόμενο σε ένα προωθούμενο νομοσχέδιο να υπάρχουν επιφυλάξεις, ενστάσεις ή -ακόμα και- διαφωνίες.
Να υπάρχουν όμως από αυτούς που έχουν ή ανέκαθεν είχαν κρυστάλλινες απόψεις και μακροχρόνιους αγώνες για την υπεράσπιση της περιουσίας του δημοσίου είναι κατανοητό.
Όχι όμως κι από αυτούς που το μόνο που ζητούσαν ήταν η "ανταποδοτικότητα" έναντι οποιασδήποτε "αξιοποίησης" -και εννοούμε "αξιοποίηση" με Λάτση ή χωρίς αυτόν.
Και εννοούμε τους δημάρχους Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής και Κορωπίου που υπογράφουν την παρακάτω επιστολή:
«Οι Δήμαρχοι που αποτελούμε την Επιτροπή Δημάρχων, η οποία αποφασίστηκε από την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, με σκοπό τη συνδρομή μας στη διαμόρφωση του πλαισίου αξιοποίησης της περιοχής από το ΣΕΦ έως το ΣΟΥΝΙΟ, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της ελληνικής οικονομίας, εκφράζουμε τη στήριξή μας στον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας της άνω Εταιρίας καθώς και την πλήρη συμπαράστασή μας στους εργαζομένους της που πλέον δοκιμάζονται.
Η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. αντιμετώπισε με πλήρη κατανόηση τις απόψεις και επιφυλάξεις μας, συνδράμοντας σε καθημερινά αιτήματά μας, επιλύοντας χρόνια προβλήματα. Προς τούτο ήμασταν σε πλήρη και αγαστή συνεργασία, έχοντας δρομολογήσει την ουσιαστική μας συμβολή στο απαραίτητο αναπτυξιακό σχέδιο.
Με την προτεινόμενη κατάργηση της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. και την μεταβίβαση των ακινήτων της παραλιακής ζώνης στους φορείς προέλευσής τους, τη διαχείρισή τους από την ΕΤΑΔ και εντέλει την ένταξή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, θα επανέλθει η σύγχυση, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων και η γραφειοκρατία, εμποδίζοντας την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μας.
Η παραχώρηση των ακινήτων της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεων της νέας κυβέρνησης για να εντάξει τα ακίνητα αυτά σε σχέδια ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, τα ακίνητα της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. πρέπει να έχουν σαφή δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα, αφού αποτελούν έναν ‘ελάχιστο’ διάδρομο δημόσιας πρόσβασης προς την παραλία για τους δημότες μας και για τους κατοίκους της Αττικής ευρύτερα, αλλά και μια ελάχιστη ζώνη για την ‘εκτόνωση’ δημοσίων χρήσεων σε μια σειρά πυκνοκατοικημένων Δήμων που στερούνται δημοσίων χώρων.
Αποτελούν, επιπρόσθετα, ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια για να γίνει η παραλιακή μας ζώνη ο 2ος πόλος τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής, (μετά το κέντρο της Αθήνας), δεδομένων και των μεγάλων πολιτιστικών έργων που εκτελούνται το τελευταίο διάστημα.
Κατά συνέπεια, η κατάργηση της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. μας βρίσκει παντελώς αντίθετους, δηλώνοντας την ετοιμότητά μας για τα όποια σχέδια ακυρώνουν το δημόσιο κοινωφελή και αναπτυξιακό χαρακτήρα των ακινήτων του Παράκτιου Μετώπου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου