Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Pierre Laurent: 11-17 Φεβρουαρίου 2015, ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητοποίησης μαζί με τον ελληνικό λαό για να βγούμε από λιτότητα

του Pierre Laurent *


Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αλληλεγγύη μας. Οι επόμενες ημέρες είναι αποφασιστικής σημασίας. Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να επιβάλει την εντολή του λαού της.

Με την εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης καθώς και τη δημοκρατική αποκατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταφέρει να αλλάξουμε την Ελλάδα και, μαζί μας, να αλλάξουμε τους κανόνες στην Ευρώπη, προκειμένου να βγούμε από τη λιτότητα. Η τρόικα, η Άνγκελα Μέρκελ, οι φιλελεύθεροι και η οικονομική ελίτ το γνωρίζουν αυτό. Θέλουν να κλείσουν την παράβαση.
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα των εγγυήσεων δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό.

Αυτή η βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν η καλή θέληση και οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι μια επίθεση εναντίον όλων των λαών της Ευρώπης, εναντίον της δημοκρατίας. Αυτό δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει.
 
Πρέπει να είμαστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να σεβαστούν την ψήφο των Ελλήνων, να αλλάξουν τους κανόνες που επιβάλλονται από την ΕΚΤ και την Τρόικα και να αφήσουν την Ελλάδα να αναπνεύσει. 

Πρέπει να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος που απαιτείται για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη της χώρας σε μια νέα βάση, αντί να συνεχίσει να ασφυκτιά . Αυτός είναι ο κοινός μας αγώνας. Όλα τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να βγουν από τη λιτότητα και να δράσουν για ευρωπαϊκές λύσεις που να βασίζονται στην αλληλεγγύη.
 
Καλώ όλες τις δυνάμεις που αρνούνται τη λιτότητα και τον εκβιασμό του χρέους στις διάφορες χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν τη λαϊκή πίεση στις κυβερνήσεις τους, στις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ, πολλαπλασιάζοντας τις δράσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη την 11η Φεβρουαρίου, ημέρα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup. 

Η κινητοποίηση θα πρέπει να κρατήσει για όλη την εβδομάδα 11 - 17 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Φεβρουαρίου μέχρι το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.
 

* Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Brussels, 6th February 2015
Brussels, 6th February 2015
 Brussels, 6th February 2015

Μετάφραση από www.european-left.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου