Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αντιστίξεις, αρμονίες και δυσαρμονίες


  του Φίλιππου Βαμβουκάκη

Η Αριστερά δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με επετηρίδες και προκαθορισμένα δικαιώματα σήμερα στην κομματική, αύριο στην κρατική και την όποια άλλη εξουσία! 

Το μέτρο αξιολόγησης οφείλει να είναι η ηθική ακεραιότητα, η κατάρτιση, η γνώση, η εξειδίκευση, η δράση και η κοινωνία! 

Η Αριστερά που παλεύει για την ισότητα και τη δικαιοσύνη, δεν επιτρέπεται να διαχωρίζει, αλλά ούτε και να ισοπεδώνει!

 

Ο μπάρμπα Κυριάκος κι "εμείς"...

 

Το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου 2013, στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο, πήγαμε μερικοί σύντροφοι για περιοδεία σε χωριά της ενδοχώρας του Δήμου Μαλεβιζίου. Κοντά μας κάθισε ο 89 χρόνων Κυριάκος, αντάρτης της Εθνικής Αντίστασης. Παρ' όλα τα σκληρά χτυπήματα, τις διώξεις, τις φυλακές, παρ' όλο που τα χρόνια αφήνουν σημάδια, έχει διάθεση να θέτει ερωτήματα στον εαυτό του! Αυτός δεν πορεύεται σύμφωνα με τα κεκτημένα ιστορικά του δικαιώματα στην Αριστερά, αλλά ακόμα και τώρα παλεύει για την καθημερινή επιβεβαίωσή τους στην πράξη! Θα μπορούσε και θα ήταν σεβαστό να έχει περιχαρακωθεί στον δικό του ιδεατό κόσμο, στη γωνιά της σιγουριάς του. Θα μπορούσε να είχε αποσυρθεί σε ένα όμορφο απολιθωμένο δάσος, αλλά χωρίς ζωή και δίχως προσμονή! Αυτός ο μπαρμπα-Κυριάκος ένωσε με τη συμπεριφορά του, δεκαετίες διάσπασης της Αριστεράς, ξεφτίλισε τις προσχηματικές εσωκομματικές αντιπαλότητες, εκμηδένισε τις πλασματικές αποστάσεις, συνένωσε τις τεχνητές διαφορές! Αυτός, χωρίς περικοκλάδες, με σαφήνεια και ευθύτητα, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους! Έβαλε και εμάς στη θέση μας, που αναζητούμε σε εποχή κατάρρευσης της κοινωνίας, σωσίβια ιδεολογικής διαφοροποίησης, για να μπορούμε να δικαιολογήσουμε εκ των προτέρων ένα κακό, που προκαλούμε με τη συμπεριφορά μας να συμβεί! Μήπως στο κοχύλι που ακουμπάμε στο αυτί ακούμε αυτάρεσκα μόνο τους δικούς μας μονολόγους; Μήπως τις δικές μας περιχαρακώσεις καλείται να τις πληρώσει η κοινωνία;

Μπροστά στις πολλαπλές προκλήσεις: Ποια Αριστερά; Ποιο κόμμα;

 

Η Αριστερά δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με επετηρίδες και προκαθορισμένα δικαιώματα σήμερα στην κομματική, αύριο στην κρατική και την όποια άλλη εξουσία! Το μέτρο αξιολόγησης οφείλει να είναι η ηθική ακεραιότητα, η κατάρτιση, η γνώση, η εξειδίκευση, η δράση και η κοινωνία! Η Αριστερά που παλεύει για την ισότητα και τη δικαιοσύνη, δεν επιτρέπεται να διαχωρίζει, αλλά ούτε και να ισοπεδώνει! Οφείλει να αξιολογεί και να αξιολογείται! Η αριστερά οφείλει να ελέγχει τη δική της νομενκλατούρα, να σπάει τα δικά της στεγανά, να εμποδίζει τη δημιουργία αδιαφανών κέντρων λήψης αποφάσεων, να αποτρέπει ειδικά δικαιώματα, να στέκεται απέναντι στη στεγανοποίηση και προώθηση συγκεκριμένων προσωπικών πολιτικών και συμφερόντων! Η λειτουργία της οφείλει να αποτελεί παράδειγμα για την κοινωνία! Χρειάζεται γι' αυτό εγρήγορση, διαφάνεια, αξιοκρατία, δημοκρατία, συντροφικότητα, αξιολόγηση, ανακλητότητα, χρειάζονται αυστηροί δεοντολογικοί κώδικες, χρειάζονται ασυμβίβαστα σε πολυθεσίες! Χρειάζονται συγκεκριμένου, μικρού έως μεσαίου χρονικού ορίου θητείες, χρειάζεται τακτική ανανέωση του στελεχικού δυναμικού! Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής και κρίσης από την κοινωνία!
Επιπλέον χρειαζόμαστε και ένα κόμμα συνειδητό, λειτουργικό και όχι πολτοποιημένο, όχι απαξιωμένο και αφημένο στο άλλοθι μιας αφηρημένης κοινωνικοποίησης! Όχι αφημένο στην παραλυτική δράση μιας ισοπεδωτικής άμορφης δημοκρατίας, που ποτέ δεν βγάζει απόφαση, που ποτέ δεν παράγει αποτέλεσμα, που ποτέ δε συζητάει για στόχους και ευθύνες! Ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, των πολιτών και της κοινωνίας, οφείλει να είναι συγκεκριμένος, άμεσος, διακριτός, αναγνωρίσιμος, σαφής, διαχρονικά ριζοσπαστικός και επαναστατικός! Να μπορεί να συλλαμβάνει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται τις πιο προωθημένες κοινωνικές και πολιτικές ιδέες, προς όφελος του λαού! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μέσα στην παλλόμενη κοινωνία και τα κινήματα, που θα προσελκύει τα πιο χειραφετημένα και συνειδητοποιημένα τμήματα μιας δημοκρατικής κοινωνικής πρωτοπορίας και θα τα εντάσσει δίχως προαπαιτούμενα και επετηρίδες στο σώμα του!
Είναι ευκαιρία να γίνει ΤΩΡΑ μια ολική επανεκκίνηση από τη βάση, δίχως ιεροκήρυκες και πιστούς, με κοινή αφετηρία και στόχο! Είναι ευκαιρία να σχεδιάσουμε μαζί και να αφουγκραστούμε την αυθόρμητη και αυτόβουλη κοινωνία! Να ανοίξουμε κουβέντες και επιτέλους να ακούσουμε περισσότερο απ' ό,τι να μιλήσουμε!
Η ηθική, η αριστεροσύνη και η αλήθεια δεν είναι αφηρημένες, εκτός τόπου και ιστορικού χρόνου έννοιες! Για εμάς αποτελούν κίνητρο αναμέτρησης με τον εαυτό μας, με τις πεπατημένες μας, με κριτή την κοινωνία! Τα κηρύγματα από καθέδρας αρχίζουν και τελειώνουν στον συντηρητισμό της παρατήρησης από μακριά! Ο βερμπαλιστικός επαναστατισμός, επικεντρώνει στην αυταρέσκειά μας και όχι στα ζητήματα που κινούν την ιστορία! Όλη η επιχειρηματολογία μας από εδώ και πέρα, όλες μας οι ενέργειες, όλες μας οι ανησυχίες και αγωνίες θα πρέπει να έχουν έναν στόχο: Την κοινωνία, την πατρίδα, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ανήμπορους, τη νεολαία που μεταναστεύει! Όλο μας το αριστερό είναι, οφείλει να διοχετευτεί στη χειραφέτηση και συνειδητοποίησή τους, ώστε να αποτελέσουν τη δύναμη που θα σπρώξει τον φορέα μας στην εξουσία αλλά και που θα τον στηρίξουν ταυτόχρονα, με όλες τους τις δυνάμεις! Έτσι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εμπνεύσει και να ενώσει δημιουργικά το λαό! Μόνο έτσι η εξέλιξή του θα συσσωματώσει το DNA της παλλόμενης ενεργής κοινωνίας, που θα ανατρέψει και θα υπερβεί το σαθρό πολιτικοοικονομικό σύστημα!
Η πρώτη αμφισβήτηση, η πρώτη ανατροπή θα πρέπει να συμβεί μέσα μας!
http://www.avgi.gr/article/809147/antistixeis-armonies-kai-dusarmonies

Άλλες δημοσιεύσεις εδώ :

http://anemosantistasis.blogspot.gr/2013/08/blog-post_4339.html

http://www.epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7395%3A2013-08-23-19-14-04&catid=3%3A2013-02-24-09-43-43&Itemid=4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου