Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η φωτιά και τι δεν καταλαβαίνουν οι κκ Βαλασόπουλος και Κωνσταντάτος

γράφει ο Δημήτρης Βάσσιος


Όταν οι πολίτες των δήμων Ηλιούπολης και Ελληνικού-Αργυρούπολης ρωτάνε από πού ξεκίνησε η φωτιά της 17ης Ιουλίου και αν ήταν εμπρησμός, φυσικά δεν
υπονοούν ότι οι διοικήσεις των δύο πόλεων είναι εμπρηστές ή ότι ευθύνονται για την έναρξη της φωτιάς.

Οι διοικήσεις των δύο δήμων εγκαλούνται για τις ευθύνες τους για την έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν -όχι για ενέργειες ή παραλείψεις κατά τη διάρκεια της φωτιάς, αυτό μόνο εμπειρογνώμονες μπορούν να το πουν, αλλά- επειδή ακριβώς δεν πήραν έγκαιρα τα μέτρα που θα περιόριζαν τις ζημιές.

Οι διοικήσεις των δύο δήμων εγκαλούνται γιατί απλά πασχίζουν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες είτε με ψεύδη, είτε παραπλανώντας με τις απαντήσεις τους -κι αυτό είναι που εξοργίζει τους πολίτες.

Δεν μπορεί να επικαλείται κλοπές στο σύστημα πυροπροστασίας ο κ. Κωνσταντάτος, όταν οι σωλήνες ήταν ταπωμένοι κι ενώ οι δεξαμενές ήταν γεμάτες, ούτε μπορεί να επικαλείται το γεγονός ότι η αποψίλωση συνεχίζεται -μέσα στον Ιούλιο- ενώ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Δεν μπορεί να επικαλείται τις κλειστές -κατά τον Ιούλιο- τράπεζες ο κ. Βαλασόπουλος, ούτε επειδή δεν είχε ολοκληρώσει την αποψίλωση, ούτε επειδή δεν πρόλαβε να περισυλλέξει τα περισσότερα μπάζα -και τα δυο έπρεπε να είχαν γίνει πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και τότε οι τράπεζες ήταν ανοιχτές.

Οι εθελοντικές ομάδες είχαν πολύ καλό εξοπλισμό, βεβαιώνει ο κ. Βαλασόπουλος. Σύμφωνοι... αλλά τόσο οι εθελοντές, όσο και οι πυροσβέστες θα μπορούσαν να αποφύγουν ζώνες που δεν θα είχαν πληγεί, αν είχε λειτουργήσει έγκαιρα η πρόληψη -όχι της φωτιάς, αλλά- της επέκτασής της.

Αυτά τα ζητήματα -τα άλλα περί συνεργασίας κλπ φορέων είναι για τους ειδικούς- θέτουν οι πολίτες των δύο δήμων και δεν κατανοούμε τι δεν καταλαβαίνουν οι κκ Βαλασόπουλος και Κωνσταντάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου