Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Φαρμακονήσι : κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια


γράφει ο Δημήτρης Βάσσιος
Μας στοίχιωσε η άφιξη των ζωνταντών στο Μεγάλο Λιμάνι... Ξύπνησε τις ευαισθησίες μας, ζωντάνεψε την ανθρωπιά μας...

Για όλα;

Προφανώς όχι! Ο πόνος, ο φόβος, η ανασφάλεια που απεικονίστηκαν στα πρόσωπα και τα δάκρυα που ανάβλυζαν στα μάτια τους, μας έφεραν πιο κοντά τους. Μας ταξίδεψαν όμως και πολύ μακρυά, εκεί στον μακάβριο πάτο του Αιγαίου.

Μάθαμε όμως και το Φαρμακονήσι, γιατί ως τώρα μόνο τα Ίμια γνωρίζαμε. Μάθαμε ότι το Αιγαίο δεν ξερνάει ψυχές μόνο στα μεγάλα νησιά και στο Αγαθονήσι. Ενίοτε ζωντανές ψυχές. Που υφίστανται τη βαρβαρότητα που θέλησαν να αποφύγουν στην πατρίδα τους. Που κανείς αρμόδιος δεν γνώριζε, αλλά όλοι θα "πέσουν από τα σύννεφα" όταν δουν σκηνές απανθρωπιάς ήδη από το 2009.

Δεν ξέρω πόσο ήσυχοι κοιμούνται οι εμπνευστές του φράχτη του Έβρου και της frontex του Αιγαίου, όμως το τέκνο του Ιω.Βαρβιτσιώτη οπωσδήποτε κοιμάται σαν αγγελούδι - τουλάχιστον τις νύχτες που δεν επιμορφώνεται στα νυχτερινά "πολιτιστικά κέντρα".

Αυτό τουλάχιστον έδειξε το διάγγελμα του υπουργού ναυτιλίας πριν καν ανασυρθούν τα νεκρά γυναικόπαιδα - δείγμα αμοραλισμού χειρότερου ακόμα κι από την παλαιότερη δήλωσή του ότι "όποιος δεν μπορεί να πληρώσει φόρους, ας πουλήσει το ακίνητό του".

Και η αντιμετώπιση αυτού του αμοραλισμού (που χαρακτηριστικός φορέας του είναι ο κ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) είναι που ενώνει το δίκιο του μετανάστη με το δίκιο του Έλληνα που δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους ή δεν του φτάνει το μεροκάματο για να ζήσει.

Γιατί είναι αυτοί, οι "Βαρβιτσιώτηδες", οι γιάπηδες και γκλαμουράτοι τύποι που σηκώνουν το χέρι τους στη Βουλή για να κοπεί το μεροκάματο ή η σύνταξη, για να αυξηθούν οι φόροι των μικρών και των μεσαίων, για να ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος, προκειμένου να... "σώσουν την πατρίδα".

Και είναι οι ίδιοι που στήνουν φράχτες, ανακαλύπτουν "υγειονομικές βόμβες" ή επιλέγουν τη βία της άτυπης επαναπροώθησης, προκειμένου και σ' αυτή την περίπτωση να... ξανα"σώσουν την πατρίδα".

Αυτό το διαρκές "σώσιμο" είναι που στρώνει το χαλί στο φασισμό, που δηλητηριάζει τη σκέψη και τις πρακτικές ανθρώπων σε τέτοιο βαθμό ώστε θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το έγκλημα - όχι μόνο στο Φαρμακονήσι, αλλά - σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κι εδώ που φτάσαμε είναι όλο και πιο πολύ επιτακτική η ανάγκη να διώξουμε αυτούς που πράγματι αποτελούν υγειονομική βόμβα και για την κοινωνική συνοχή, και για την πατρίδα. 

Δημοσιεύτηκε ακόμη :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου