Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ανοιχτή επιστολή της κυρίας Πατούλη προς τους 5 δημάρχους της Νότιας Αθήνας

γράφει ο Δημήτρης Βάσσιος


Ζούμε πλέον σε εποχές που γνωρίζουμε ότι η φύση μάς δείχνει τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, επειδή η επιστήμη απέδειξε ότι υπάρχει και η σκοτεινή, και ότι σε λίγες ώρες αυτή η εικόνα θα αναστραφεί, παρότι θα δείχνει ίδια.

Ταυτόχρονα διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία όλο και λιγότεροι άνθρωποι συγκεντρώνουν όλο και περισσότερη οικονομική εξουσία και -μαζί μ' αυτήν- τέτοιον έλεγχο στην τεχνολογία ώστε να ανατρέπουν την επιστημονική έρευνα, να μας δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά με τέτοιον τρόπο που να μας πείθουν ότι βλέπουμε τη φωτεινή.

Τέτοια εικόνα έχουμε τις τελευταίες μέρες με την ανοιχτή επιστολή των 4 από τους 8 δημάρχους του Νότιου Τομέα Αθήνας προς τον πρωθυπουργό, υπουργούς και την... πρόεδρο της Ελληνικό Α.Ε. - μια επιστολή που τα περισσότερα ΜΜΕ την "έδεσαν" μια χαρά με τον θάνατο της 17χρονης κοπέλας από το Αφγανιστάν που πέθανε στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Κι αν τα μεγάλα ΜΜΕ ήταν κατά κάποιον τρόπο προσεκτικά, κάποιες τοπικές καραμπινάτες ρατσιστικές ιστοφυλλάδες την "έσκισαν τη γάτα" και -συνεπικουρούμενα από τον αντίστοιχο λόγο Κωνσταντάτου-ανακάλυψαν διάφορα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα ως αιτία του θανάτου της κοπέλας που ούτε το δικό τους "ρεπορτάζ" επιβεβαίωνε αν το διάβαζες ολόκληρο.

Αντίθετα, υπήρξαν διαβεβαιώσεις γιατρών είτε του Λαϊκού Νοσοκομείου, είτε του Γιώργου Βήχα που προσφέρει ως εθελοντής στη δομή του Ελληνικού που βεβαιώνουν ότι αιτία του θανάτου δεν ήταν κάποια λοίμωξη που να οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης στο Ελληνικό.

Και δεν ήταν μόνο ότι αγνόησαν αυτά που οι επιστήμονες είπαν. Τους ήρθε κουτί ο "βιασμός 13χρονου αφγανού" ή το "μαχαίρωμα αλλοδαπού" που όμως έπρεπε να διαβάσεις και την τελευταία παράγραφο του άρθρου για να μάθεις ότι δεν συνέβησαν στο Ελληνικό, αλλά στη Λέσβο και στο Πεδίον του Άρεως αντίστοιχα... Και πάλι δεν είσαι σίγουρος αν έμαθες την αλήθεια.

Όμως τις ίδιες μέρες μάθαμε για τη "δολοφονία της συζύγου και μητέρας" σε ελληνική οικογένεια σε χωριό της Κρήτης. Μάθαμε ακόμα ότι "πατέρας ασελγούσε στα παιδιά του εν γνώσει της μητέρας τους", επίσης, σε ελληνική οικογένεια σε χωριό της Μακεδονίας. Δεν τα μάθαμε από τις γνωστές τοπικές βοθροσελίδες που μάθαμε τα προηγούμενα.

Ας επανέλθουμε όμως στη φωτισμένη από τα ΜΜΕ πλευρά του φεγγαριού.

Αν έχει κάποια αξία να μένει στη επικαιρότητα η ανοιχτή επιστολή των 5 δημάρχων (μαζί με τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης), είναι επειδή:
1. Επισημαίνουν κάποια υπαρκτά προβλήματα στα Κέντρα Φιλοξενίας του Ελληνικού και ειδικότερα σ' αυτό που στεγάζεται στο κτίριο των αφίξεων. (Παρεμπιπτόντως -είτε δεν γνώριζαν, είτε αδιαφόρησαν οι 5- επιστράφηκε ως είχε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στην "αρμόδια" ΜΚΟ μεσημεριανό ξέπλυμα που τους σερβιρίστηκε ως φαγητό, ενώ είχε προηγηθεί η αποπομπή από το χώρο της συλλογικής κουζίνας "ο Άλλος Άνθρωπος"). 
2. Απέτρεψαν προς το παρόν τον Κωνσταντάτο από τη συγκρότηση ταγμάτων εφόδου προκειμένου να εισβάλει ως απελευθερωτής στον δημόσιο χώρο και να τον παραδώσει ιδιοχείρως στον γνωστό ιδιώτη. (Λέμε "προς το παρόν" γιατί -αν αυτός ο κύριος συνεχίσει την ίδια ρητορική- θα είναι τα τάγματα εφόδου που θα τον σπρώχνουν να ηγηθεί της εισβολής, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν θα το θέλει).
Αν είναι έωλη η επιστολή των 5 δημάρχων αυτό οφείλεται -μεταξύ των άλλων- και στο χρονοδιάγραμμα που ζητάνε για την "πλήρη εκκένωση" του πρώην αεροδρομίου.

Να ξεκαθαρίσουμε κατ' αρχήν ότι δεν υπάρχει κανείς που να θέλει μια τόσο μεγάλη δομή φιλοξενίας στο Ελληνικό -και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες και άσχετα από το επίθετο που χρησιμοποιεί ο καθένας-, ούτε καν ο Κορτζίδης και η παράταξή του. Και γνωρίζουν οι 4 ότι το αντίθετο είναι απλά ένας ψευδής και συκοφαντικός ισχυρισμός του ενός εκ των πέντε. 

Από κει και πέρα και για να δούμε τη φωτεινή πλευρά, μήπως θα πρέπει για τα χωριά της Κρήτης ή της Μακεδονίας, όπου διεπράχθησαν ο φόνος ή η ασέλγεια αντίστοιχα, να μπει χρονοδιάγραμμα εκκένωσής τους;

Για να θυμηθούμε μια ιστορία που συγκίνησε το πανελλήνιο, η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων πρέπει να κλείσει; Να κλείσει εκεί μόνο και να πάει απλά σ΄άλλη πόλη ή να πάει στον οξαποδώ για να λησμονήσουμε ότι το έγκλημα το διέπραξαν Έλληνες;

Και για να πάμε λίγο πιο βαθιά -επειδή οι 5 πολύ επικαλούνται την ετήσια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ-, κάθε φορά που εκφράζονται φόβοι για μια επιδημία πχ γρίπης, τι κάνουμε; Κλείνουμε τα σχολεία ή ενημερώνουμε τον κόσμο 1ον να μην πανικοβάλλεται, 2ον να εμβολιαστεί, 3ον να ακολουθεί κάποιους κανόνες υγιεινής κλπ κλπ;

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι που οι 5 δήμαρχοι ζητούν την "πλήρη" εκκένωση του πρώην αεροδρομίου.

Εννοούν μήπως ότι έχουν προτείνει δημόσιους χώρους φιλοξενίας στα όρια τρων δήμων τους; ή μήπως έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες που έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ, ένα πρόγραμμα που γνωρίζουν ήδη και πιθανότατα επωφελούνται πολίτες των δήμων Αγίου Δημητρίου και Καλλιθέας;

Μήπως επειδή ο δήμος Αγίου Δημητρίου είναι από τους πρώτους που φιλοξένησε πρόσφυγες -κι ενώ ακόμα τα σύνορα στην Ειδομένη ήταν ανοικτά- και οι πολίτες του εμπέδωσαν έμπρακτα την κουλτούρα κοινωνικής ένταξης και συμβίωσης;

Μήπως αυτός είναι ο λόγος που οι δυο παραπάνω δήμοι (μαζί με αυτούς της Ν. Σμύρνης και του Μοσχάτου-Ταύρου που ανήκουν στο Νότιο Τομέα) δεν υπογράφουν;

Μήπως ο λόγος είναι ότι οι 5 δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν εκεί στα δυτικά προάστια, στο Αιγάλεω πχ, όπου και προγραμματιμό τακτικών δράσεων έχουν για τους εκτός των ορίων του δήμου Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά και χώρους έχουν διαθέσει προκειμένου να δημιουργηθολυν ανάλογες δομές;

Κι από την άλλη πώς βγαίνει στα ΜΜΕ ο Κωνσταντάτος και μιλάει για 3 επιστολές, όταν ο δήμαρχος Αλίμου δεν είχε υπογράψει την πρώτη και μάλιστα είχε διαμαρτυρηθεί γιατί τότε τον είχαν συμπεριλάβει στους υπογράφοντες ; (Δεν φταίει ο άνθρωπος για τότε, άλλη μια γκάφα του γραφείου τύπου του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης ήταν).

Σε όλα αυτά μία λογική απάντηση υπάρχει και είναι η μοναδική που ενώνει τους 5 και φαίνεται να αφήνει απ' έξω τους άλλους 4.

Η κυρία Πατούλη με χρυσαφί ή λεοπάρντ επείγεται να φωτογραφηθεί μετά του συζύγου της με κοστούμι ή σπορ περιβολή στις γκλαμουράτες οάσεις της νέας επένδυσης...

Πολύ περισσότερο τώρα, που το master plan της Lamda Development βγήκε στη φόρα και -αν υλοποιηθεί- ο χώρος θα είναι δυσπρόσιτος στους πληβείους και την πλέμπα.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να καθαρίσουν το χώρο από την "πιο πλέμπα"... Μετά ακολουθούν οι πληβείοι που έχουν ακόμα τις δικές τους δουλειές ή εργάζονται ως μισθωτοί εκτός των ορίων της επένδυσης.

Άλλωστε η κυρία Πατούλη γι αυτό θέλει να φωτογραφίζεται εδώ.

Για να αποφύγει την πλέμπα που μαζεύεται και κάνει shopping therapy στο mall του Αμαρουσίου...

Καλά κατάλαβες... την πλέμπα που ήταν πελάτες στα μαγαζιά των πληβείων και προτίμησαν το mall που ήταν "in"... και τους ακολούθησαν και οι πρώην πληβείοι με τους πρώην μισθωτούς τους, που πλέον κι αυτοί ανήκουν στην πλέμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου